© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

Hrvati odgovorili talijanskim fašistima! Vodstvo HKRV iznjelo opomenu i javnu osudu veličanja talijanskog fašizma i iredentizma u Trstu i Rijeci.

12/9/2019

 

 

 

 

Članovi vodstva udruge Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV) poslali su službenu izjavu i osudu nakon jučerašnjeg i današnjeg veličanja talijanskog fašizma i iredentizma od strane simpatizera tih ideologija, koje je kulminiralo podizanjem skulpture fašističkog diktatora Gabriela D'Annunzija u Trstu i podizanjem zastave sramotne iredentističke kraljevine Italije i fašističke Talijanske regencije Kvarnera u Rijeci. Vodstvo udruge HKRV strogo je osudilo ovaj barbarski čin veličanja fašističkog i iredentističkog okupiranja grada Rijeke, te najavilo slanje zahtjeva za distanciranjem i osudom ovih sramotnih događaja u Trstu i Rijeci talijanskoj Vladi, negdašnjoj vladarskoj talijanskoj obitelji Savoj (Savoia), predstavnicima talijanske manjine u Hrvatskoj i različitim udrugama koje baštine dobre hrvatsko-talijanske odnose.

 

 

Navedeno se dogodilo upravo na stotu godišnjicu okupacije slobodnog grada-luke Rijeke, kada je 2000 talijanskih fašista zajedno s Gabrielom D'Annunzijom ušlo u stari hrvatski lučni grad Rijeku i proglasilo prvu fašističku tvorevinu u Europi, Talijansku regenciju Kvarnera. Čiji novi Duce (vođa ili führer) postaje fašistički ideolog i pjesnik Gabriel D'Annunzio. Ovaj potez biva prvim korakom za talijansku okupaciju Rijeke, kao i za poznati Mussolinijev Marš na Rim, čime će iredentistička Kraljevina Italija postati fašistička tvorevina s Benitom Mussolinijem kao Duceom i premijerom, pod žezlom monarhofašističkog kralja i uzurpatora Vittorija Emanuela III. 

 

 

 Postavljanje spomenika fašističkom vođi Gabrielu D'Annunziju u negdašnjem slobodnom carskom i kraljevskom gradu-luci Trstu (izv. Facebook)

 

 

U proglasu HKRV stoji: Povodom tužne godišnjice okupacije Trsta i Rijeke, te posebice D'Annunzijeve okupacije Rijeke i stvaranje prve fašističke marionetske tvorevine na tlu Europe, koja je nastupila 12. rujna 1919. godine. Kada je talijanski fašistički i iredentistički vođa Gabriele D'Annunzio s 2000 talijanskih batinaša okupirao slobodnu luku Rijeku i proglasio se Duceom Kvarnera. Taj sramotan čin protiv mira biva prvom fašističkom okupacijom na tlu Europe, koja će uslijediti i konačnim pripajanjem Rijeke i Trsta od strane iredentističke Italije. Kroz cijelo razdoblje okupacije grada Rijeke, njegovo autohtono hrvatsko stanovništvo biva izloženo etničkoj diskriminaciji, progonima, talijanizaciji i ubojstvima. Sramotno je vidjeti da je u Trstu, nekoć slobodnoj carskoj i kraljevskoj luci je podignut spomenik fašističkom diktatoru  Gabrielu D'Annunziju. Kao i u Rijeci, starom hrvatskom gradu i luci, od strane fašističkih simpatizera podignuta zastava sramotne iredentističke Kraljevine Italije i fašističke Talijanske regencije Kvarnera.

 

 

Nadalje u proglasu HKRV navedeno je: Hrvatsko kraljevsko vijeće, udruga koja okuplja hrvatske građane u cilju očuvanja baštine hrvatskih kraljevina, kneževina i banovina, strogo osuđuje ovaj čin veličanja talijanskog fašizma i iredentizma. Kao udruga koja je 2018. godine donijela proglas o strogoj osudi i zabrani veličanja totalitarnih režima, podnijet će zahtjev za osudu i distanciranje od ovog čina talijanskoj Vladi, negdašnjoj vladarskoj talijanskoj obitelji Savoj (Savoy), predstavnicima talijanske manjine u Hrvatskoj i različitim udrugama koje baštine dobre hrvatsko-talijanske odnose. Ovim putem napominje se da je svim članovima u HKRV zabranjena suradnja s organizacijama koje veličaju, simpatiziraju, negiraju ili umanjuju totalitarne režime 20.st., pod uvjetom isključenja iz udruge. Time se Hrvatsko kraljevsko vijeće, udruga, svrstava u onaj dio civilnih organizacija koje aktivno sudjeluju na lustraciji svih totalitarnih režima i strogo osuđuju svako promicanje ideologija komunizma, socijalizma, nacional-socijalizma, monarho-fašizma i fašizma općenito.

 

 

Talijanski fašisti i simpatizeri poziraju s zastavom iredentističke Kraljevine Italije i fašističke Talijanske regencije Kvarnera ispred negdašnje Guvernerove palače u Rijeci (izv. Twitter)

 

 

 

Ovaj događaj nije prvi takav slučaj u zadnje vrijeme, upravo su nedavno talijanski iredentisti izvjesili talijansku zastavu na tvrđavi iznad hrvatskog grada Rijeke. Žalosno je vidjeti da hrvatske vlasti, te posebice gradske vlasti u Rijeci nikako ne pridonose smanjenju ovakvih talijanskih provokacija. Jedna zanimljivost, upravo ove 2019. godine u Rijeci na simpoziju HPC-a mogla se po prvi puta nakon desetljeća vidjeti povijesna hrvatska zastava, kakvu je upravo u Rijeci pronio brod Enrica sagrađen 1868. Tako se povijesna hrvatska pomorska zastava korištena od 1848. ponovno mogla vidjeti u tom slavnom hrvatskom gradu nakon 1918. i time pokazati otpor daljnoj talijanizaciji i fašizaciji Rijeke. Ovim činom hrvatski monarhisti i drugi domoljubi ponovno su pokazali da su uvijek u prvim redovima lučonoše hrvatske domoljubne i rodoljubne misli, posebice u trenutcima kada gradske vlasti ne pokazuju dovoljan otpor talijanizaciji i fašizaciji ovog znamenitog hrvatskog grada.

 

 

 

 

Hrvatski domoljubi i rodoljubi s povijesnom hrvatskom pomorskom zastavom u Rijeci (izv. HKRV)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na