© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

Hrvatsko kraljevsko vijeće donijelo pravilnik i proglas o radikalnim ideologijama i pokretima, poznatiji kao LEX DULE

22/12/2018

 

 

 

 

Nakon nedavnih nacionalističkih napada od strane pojedinih radikalnih srpskih monarhista i propalog pokušaja diskreditacije Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV), udruge, na različitim međunarodnim međumrežnim grupama unutar društvenih medija. S ciljem općenitog odbijanja hrvatske populacije od ideja hrvatskog monarhizma, diskreditacije loze Habsburško-Lotarinške, te rehabilitacije i veličanja srbo-jugoslavenske loze Karađorđevića. Hrvatsko kraljevsko vijeće donijelo je nakon glasanja i jednoglasno prihvaćene odluke Pravilnik o radikalnim ideologijama i pokretima, poznatiji pod radnim nazivom Lex Dule, koji s ciljem ima zabraniti svaki odnos s udrugama i organizacijama koje veličaju radikalne totalitarističke ideologije i pokrete.

 

 

 

Prethodno donošenju odluke, uzeta je u obzir molba, da se uvaži stanje i okolnosti vezane uz slučaj gosp. Duje Jerkovića koji je ocrnjen od stane pojedinih radikalnih srpskih monarhista u njihovim nedavnim objavama i međumrežnom djelovanju. Naime gosp. Duje Jerković (nije član HKRV), iako dugogodišnji član međunarodnih kao i domaćih monarhističkih grupa na društvenim mrežama kao što je facebook, u svojoj osobnoj naivnosti i želji za suradnjom i prijateljskim odnosom sa pojedinim srpskim monarhistima, te normalizaciji hrvatsko-srpskim odnosa. Podlegao je nacionalističkoj manipulaciji od strane srpskih monarhista i tako bio mimo svog potpunog htjenja izrabljen i korišten kao sredstvo nacionalističke propagande srpskih monarhista u njihovim nastojanjima diskreditacije Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV), hrvatske vladarske loze Habsburško-Lotarinške, te rehabilitacije i veličanja srbo-jugoslavenske loze Karađorđevića. Nakon njegova osobnog odbijanja da služi tim ciljevima, sustavno je njegovo ime ocrnjeno. Nakon izrečenog gosp. Duje Jerković je pristao podijeliti svoja iskustva i saznanja o aktivnostima pojedinih srpskih monarhista vezana uz ovaj nečastan propali pokušaj napada i diskreditacije HKRV. Ovom prilikom prenosimo puno objavu gosp. Duje Jerkovića.

 

 

 

 

 

Primoreni takvim nečasnim postupcima i zabrinutim porastom pobornika različitih totalitarnih ideologija dvadesetog stoljeća, članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV) donijeli su glasanjem jednoglasnu odluku o donošenju Pravilnika o radikalnim ideologijama i pokretima, poznatijeg pod radnim imenom Lex Dule, s ciljem osude i distanciranja od istih, u vidu baštinjenja naše tisućljetne kulture i povijesti.

 

 

Ovaj pravilnik i proglas ograničit će prisniju međunarodnu suradnju sa svim organizacijama koje su u sličnom odnosu, s onima koje u svom cilju, programu ili djelatnosti veličaju navedena totalitaristička obilježja. Ovim proglasom je Hrvatsko kraljevsko vijeće, udruga, čvrsto je stala na stranu onih organizacija čiji je cilj suzbijanje i borba protiv nasljeđa totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća, ujedno donesena u duhu Rezolucije Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu. 

 

 

U nastavku prenosimo tekst pravilnika: 

 

 

Pravilnik o radikalnim ideologijama i pokretima

 

§ 1
U cilju zaštite i baštinjenja najplemenitijih stečevina tisućljetne hrvatske kulture i povijesti, Hrvatsko kraljevsko vijeće (HKRV), udruga, izdaje proglas u kojem osuđuje i odmiče se od svih vrsta totalitarnih ideologija dvadesetog stoljeća. 
§ 2
Totalitarne ideologije dvadesetog stoljeća uključuju komunizam, staljinizam, socijalističku diktaturu ili jednovlašće, nacional-socijalizam, fašističku diktaturu ili jednovlašće, svaki oblik monarhofašizma, te svaki oblik predsjedničke diktature i vojne diktature s vidljivim totalitarističkim obilježjima. 
§ 3
Članom Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV) ne može biti osoba koja je član udruge ili organizacije koja promiče jednu od navedenih totalitarističkih ideologija 
§ 4
Povijesno razdoblje dominacije totalitarnih sustava na prostoru današnje Hrvatske i Bosne-Hercegovine veže se uz razdoblje od 1918. do 1990. U sveukupnosti, Hrvatsko kraljevsko vijeće (HKRV) ne smatra se bilo kakvim pravnim i simboličnim slijednikom ili baštiniteljem ijednog od totalitarnih sustava proizašlih iz tog razdoblja, te ih ne smatra temeljem svog identiteta. HKRV posebice osuđuje i zabranjuje bilo kakvo povezivanje s udrugama i organizacijama koje promiču nasljeđe i oblik totalitarizma u današnjoj HR i BiH, vezanog uz razdoblje Drugog svjetskog rata i jugoslavenski totalitarni socijalistički poredak i općenito Jugoslavensku vojsku (partizane), ustaško-fašistički poredak i djelima ocrnjene Ustaške vojne formacije (ustaška vojnica), te jugoslavensko-srpski monarhofašistički poredak i nasljeđe Jugoslavenske vojske u otadžbini i izgnastvu (četnici), naspram srednje i većinske struje hrvatskog pučanstva koja se svrstala uz Domobranski pokret, Hrvatski komitet, HSS, SP, Katoličku Crkvu i različite domoljubne stranke i pokrete. HKRV smatra razdoblje od 1945. do 1990. dominacijom socijalističkog totalitarnog jugoslavenskog sustava koji je narušio povijesni kontinuitet državnosti i samosvjesnosti Hrvatskog naroda i države.
§ 5
Hrvatsko kraljevsko vijeće (HKRV) odbija svaku vrstu prisnije međunarodne suradnje s organizacijama koje baštine ili su u bilo kakvoj vrsti prisnije suradnje s drugim udruženjima i organizacijama koje baštine totalitarističko nasljeđe. HKRV odbija svaku suradnju s vladajućim i ne-vladajućim lozama i udruženjima koje otvoreno veličaju vladare čija vlast je okarakterizirana kao tiranijska unutar totalitarističkih sustava 20.st. (posebice monarhifašistička). HKRV strogo zabranjuje i odbija svaku vrstu prisnije međunarodne suradnje sa svim vrstama organizacija koje su u prisnijoj suradnji s osobama, udruženjima, organizacijama ili vladajućim i ne-vladajućim osobama koje su se ocrnile kroz aktivno sudjelovanje ili potporu agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na