© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

Najava osnivanja Hrvatskog kraljevskog akademskog kluba u 2019. godini

16/12/2018

 (pripadnici Akademske mladeži s zastavom)

 

 

Od 2019. s novim krugom djelatnosti Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV), udruge, otvara se Hrvatski kraljevski akademski klub. S ciljem okupljanja studenata (akademičara) preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija sa svih hrvatskih sveučilišta. 

 

 

(Zastava Akademske mladeži iz 1907.)

 

 

Hrvatski kraljevski akademski klub, svoj začetak ima u Akademskoj mladeži, Sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu (današnje Sveučilište u Zagrebu), koja se temeljila na Akademskoj (đačkoj) legiji iz 1848. Akademska legija okupljala je mlade hrvatske studente, čijih su 203 člana dragovoljca, krenula s banom Josipom grofom Jelačićem Bužimskim protiv Ugarske revolucije i agresije 1848. - 1849. Kasnijom instiutcionalizacijom i otvaranjem modernog Sveučilišta Akademska legija prerasta u Akademsku mladež koja okuplja studente sličnog svijetonazora. Među svojom djelatnosti promiče akademsku izvrsnost, solidarnost i domoljublje. Jedna od zapamćenih reakcija sveučilištaraca iz 1895. za vrijeme posjete kralja Franje Josipa I. Zagrebu, bila je paljenje mađarske trobojne zastave u znak pobune i otporu mađarizaciji predvođenoj u vrijeme bana Karla grofa Khuena-Héderváryja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Zastava Akademske legije iz 1848., vjerojatno zamijenjena s zastavom Zagrebačke čete, NSK)

(Pretpostavljena zastava Akademske legije iz 1848., s oznakama skolastike, HPM)

 

 

Takva vrsta akademskih udruženja danas je česta u zemljama Srednje Europe, čiju tradiciju akademskog udruživanja nastavit će novi klub pod pokroviteljstvom Hrvatskog kraljevskog vijeća HKRV.

 

(Zastava Akademske mladeži iz 1907., rad radionice umjetnika i profesora Bele Csikosa-Sessije)

 

 

O Hrvatskom kraljevskom akademskom klubu i njegovim ciljevima:

Utemeljen na nasljeđu Akademske legije iz 1848. i Akademskoj mladeži, kao svoj cilj, teži promicanju studentske izvrsnosti, odgovornosti i međusobne akademske solidarnosti. Promicanju domoljubnih, rodoljubnih, tradicionalnih i kršćanskih vrijednosti hrvatske i srednje-europske kulture. Razvijanje osobnih kulturnih vrijednosti pristojnog ponašanja, poštovanja prema starijima i pomoći prema potrebitima. Poticanju uspješnosti i razvoju na području znanstvenog, kulturnog, umjetničkog i športskog djelovanja. Razvijanje društvenih i kolegijalnih odnosa među svim članovima.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na