© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

Održani III. Monarhisti u pubu!

1/12/2018

 

 

 

 

1. prosinca 2018. u Zagrebu, održani su treći Monarhisti u pubu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV). Jedina takva vrsta tematskog monarhističkog druženja u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane 19.st., potakla je zanimljive rasprave o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici.

 

Ususret 100 godina od proglašenja i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije), glavna tema susreta i rasprave bila je; 100 godina Jugoslavije, između ideala i okrutne stvarnosti

 

 

 

 

 

O temi razgovora:

1. prosinca 2018. obilježava se sto godina od proglašenja i nastanka Jugoslavije, u tom trenutku projugoslavenski orijentirani političari iz prostora Hrvatske, Slovenije, Dalmacije i BiH tvoreći Narodno vijeće, pod okriljem potrebitosti žure u Beograd. Tadašnji predstavnici jugoslavenskog pokreta Ante Trumbić, Svetozar Pribičević, Ante Pavelić (zubar) i Anton Koršec uz podršku narodnjaka, te Stjepana Radića i njegove stranke vežu Hrvatsku budućnost i državnost uz sudbinu Srbije. Taj dan delegacija Narodnog vijeća, predvođena Antom Pavelićem (zubarom) čita ''Adresu'' pred regentom Aleksandrom Karađorđevićem, u kojoj se zahtjeva sjedinjenje Države SHS s Kraljevinom Srbijom. Regent Aleksandar prihvaća Adresu u ime srpskog kralja Petra čime nastaje Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Jugoslavija), koja će postojati sve do travanjskog rata i ustanka 1941. Zamisao oživljenja Jugoslavije ponijet će komunistčka partija 1945., čija tvorevina će trajati sve do krvavog rata 1991., a posljednji ostaci Jugosalvije do 2006. Iako su obje Jugoslavije izrazito ulagale u kulturu i znanost jačajući to područje, te su iznikli brojni državni i dvorski umjetnici počevši od kipara Ivana Meštrovića i bana primorske banovine, slikara Ive Tartaglije. Politčka oštrina i proganjanje neistomišljenika pretvorilo je obje Jugoslavije u totalitarne države, čiji režim je iza sebe ostavio krvavi trag. Glavna tema usko je bila vezana uz koliko je bio opravdan strah od komadanja hrvatskih zemalja od strane Italije i Srbije, koliko je Jugoslavija spasila hrvatske zemlje od talijanskog prisezanja. Kakav je bio ustroj te države i kakava je ona u konačnici sama i bila po značaju povijesti hrvatskog naroda i današnje državnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon razgovora o temi, druženje se nastavilo u slobodnijem tonu i raspravama. Interes članova pokazao je moguće buduće teme za slijedeće Monarhiste u pubu. Druženju osim potpore Hrvatskog kraljevskog vijeća, nazočili su i pojedini članovi HKRV, te mnogi mladi sudionici, posebice studenti različitih područja društvenih i prirodnih znanosti, koji su svojim znanjem i mišljenjem dali svoj doprinos zanimljivoj temi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala svima koji su se okupili i u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane iz 19. st. raspravljali o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici. Posebno se zahvaljujemo onima koji su pomogli i potkli svojim doprinosom budući rad i održavanje Monarhiste u pubu, koji se planiraju proširiti i u ostale hrvatske gradove. Radujemo se vašem dolasku na slijedeće Monarhiste u pubu! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na