© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

Održani II. Monarhisti u pubu!

13/10/2018

 

 

 

 12. listopada 2018. u Zagrebu, održani su drugi Monarhisti u pubu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV). Jedina takva vrsta tematskog monarhističkog druženja u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane 19.st., potakla je zanimljive rasprave o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici. Glavna tema susreta i rasprave bila je Monarhija ili republika? Pitanje državnog ustroja u 21.st.

 

 

 

 

 

O temi razgovora:

U vidu velikih globalnih ideloških i geopolitičkih promjena postavlja se pitanje je li uistinu sustav vlasti kakav imamo danas u Hrvatskoj i onaj najbolji? Tako su se postavljali neki stari koncepti kao što su oni Aristotela, Platona, Ausgutina, Tome Akvinskog, Machiavellija, Hobbesa, Starčevića, Webera pa sve do modernijih i suvremenijih mislioca kao što su dr. Oton Habsburško-Lotarinški i Hans-Adam II. Lihtenštajnski. Posebice u uvodnom govoru su postavljene uspordbe u raspravama kao što je djelo hrv. kraljevića dr. Otona, Monarhija ili republika, pitanje ustroja i uloge države u novom stoljeću, propitano kroz raspravu ad hominem i kneza Hansa-Adama II., Država u trećem tisućljećju. Postavljeno je i pitanje kako se današnje monarhije snose s društvenim promjenama, posebice onima vezanim uz tradicionalne koncepte kao što je ona obitelji, privatnog vlasništva i uloge države. Također je pogledano u kojem vidu trenutne politčko-ideološke promjene u Europi mogu utjecati pozitivno ili negativno na zamisao monarhije kao alternativnog i povijesnog državnog oblika u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon razgovora o temi, druženje se nastavilo u slobodnijem tonu i raspravama. Interes članova pokazao je moguću temu iz ranog hrvatskog srednjovjekovlja za slijedeće Monarhiste u pubu. Druženju osim potpore Hrvatskog kraljevskog vijeća, nazočili su i pojedini članovi HKRV, te time dali svoj doprinos zanimljivoj temi prvog susreta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala svima koji su se okupili i u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane iz 19. st. raspravljali o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici. Radujemo se vašem dolasku na slijedeće Monarhiste u pubu! 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na