© 2017 HKRV

  • w-facebook

November 6, 2019

Please reload

Nedavne objave

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posebne objave

ČESTITKA POVODOM DANA KRALJEVINE I HRVATSKE NEZAVISNOSTI

8/10/2017

 

Vodstvo Hrvatskog kraljevskog vijeća 8. listopada 2017., s ponosom svim sadašnjim i budućim članovima, te ostalim uzvanicima i pratiteljima rada udruge, čestita Dan Kraljevine i Hrvatske nezavisnosti, te ujedno i dan udruge HKRV. Ovim danom obilježavamo ove važne nadnevke i događaje;

 

 

976. Smrt kraljice Jelene "Slavne" iz loze Trpimirovića (r. Madijevci)

1075. (1076.) Krunidba kralja Dmitra Zvonimira iz loze Trpimirovića

1871. Početak bune za nezavisnu Kr. Hrvatsku u Rakovici

1991. Hrv. sabor donosi odluku o raskidu državnopravnih sveza sa (socijalističkom) Jugoslavijom

2014. Odluka o osnutku Hrvatskog kraljevskog vijeća, udruge 

 

 

(Prikaz hrvatskog vladara, 11.st.)

 

 

Krunidbena zavjernica kralja Dmitra Zvonimira

 

Najvažniji cijelokupni dokument, koji svjedoči o hrvatskom krunidbenom zakonu i tradiciji. Dana 8. listopada 1075. (ili 1076.) godine, u crkvi Sv. Petra i Mojsija u Solinu, u prisutnosti papinskog legata Gebizona, ban i knez Dmitar Zvonimir položio je u ruke legata prisegu o vjernosti Svetoj Stolici, te je uzvišen titulom kralja Hrvatske i Dalmacije. Taj dokument predstavlja temelj hrvatskog krunidbenog zakona i tradicije, čiji dijelovi će ostati prisutni u našoj tradiciji sve do 20.st. Uz prikaz krunidbe sa reljefa iz Splitske krstionice (izvorno plutej iz krunidbene crkve), svjedoči nam o jasnoj pripadnosti zapadnom kulturnom krugu, no uz zaseban hrvatski element, kao i utjecaj Bizanta. 

 

 

 (Krunidbena crkva sv. Petra i Mojsija u Solinu)


 

U ime svetog i nedjeljivog Trojstva. Godine Gospodnjeg utjelovljenja MLXXVI, indikcije XIV. mjeseca listopada.

 

Ja Demetrije, koji i Zvonimir se nazivam, Božjom milošću knez Hrvatske i Dalmacije. U salonitanskoj crkvi Sv. Petra, zajednički i složno izabran od čitavog svećenstva i naroda Hrvatskog i Dalmatinskoga kraljevstva, uveden i k tomu postavljen kralj, od tebe gospodine Gebizone, od vlasti apostolske stolice izabran poslanik gospodina našeg pape Grgura, vladat ću pomoću zastave, mača, žezla i krune. Tebi (Gebizone) se zavjetujem, obećavam i obričem da ću stalno ispunjavati sve što mi njegova časna svetost naloži. Dakako, i u svemu i po svemu prema apostolskoj stolici ću čuvati vjernost; i što god su u ovom kraljevstvu, toliko apostolska stolica koliko i njezini poslanici odredili ili će odrediti, to ću nepromjenjivo čuvati. Pravdu ću poštovat, crkve ću braniti; pokazat ću prvine, desetine i sve ono što crkvenim upraviteljima pripada. Brinut ću za živote biskupa, svećenika, đakona i podđakona da pobožno i pravilno žive. Zaštićivat ću siromahe, udovice i siročad. Rodbinske nedopuštene veze razvrgavat ću. Ozakonit ću vjenčanje s prstenom, svećeničkim blagoslovom i ustanovljeni brak neću dopustiti da se razvrgne. Prigovarat ću prodaji ljudi i u svemu pače pravedno tvrdo držati, sukladno božjoj pomoći pravedan ću se pokazat. Posavjetovavši se sa svim mojim prvacima, 200, također bizantskih (zlatnika), bit će darovano sv. Petru svake godine posebice na uskrsnuće Gospodnje, utvrđujem ispuniti zavjet za prepušteno mi kraljevstvo. Naređujem, isto, i neka poslije mene nastave po ovome odlučenom i utvrđenom vladari koji će vladati.

 

 

 (Krunidbena crkva sv. Petra i Mojsija u Solinu)

 

Darujem, povrh toga, ustupam i to potvrđujem apostolskoj stolici samostan svetoga Grgura čije je Vrana ime, sa svim svojim blagom, dakako, sa srebrnom kutijom sadržavajući svetih tjelesnih ostataka istog blaženog Grgura, s dva križa, s kaležom i pliticom, s dvije zlatne krune dragim kamenjem ukrašene, s evanđeljem od srebrnog tkanja, sa svim svojim pokretnim i nepokretnim imanjima. Neka poslanicima sv. Petra uvijek bude postavljen kao gostinjac i u svem u službi njihovoj, ovo ipak stavljam vječno, da nipošto da se dade druga vlast, nego cijelo vrijeme vlasništvo sv. Petra koje ću im obraniti ja i moji nasljednici i k tomu sa svim ljudima slobodan i siguran. Čiji, pak nepromišljeni drzoviti pothvat bude otuđio od predslovljenog samostanskog blaga, čuti će ondašnjeg sudca (Boga svemogućeg) strašan glas, kako su đavo sa svojim anđelima čuli.

 

Osim toga kako kraljevati kao Bogu služiti, blaženom Petru i gospodinu našem papi Grguru i njegovim nasljednicima na apostolskoj stolici, u tvoje ruke (Gebizone) sastavljam i sklapanje vjernosti potvrđujem prisegom: ja, kažem, Demetrije koji i Zvonimir, po milosti božjoj i darom apostolske stolice kralj, bit ću u vrijeme od prije unaprijed vjeran sv. Petru i svom gospodinu papi Grguru i njegovim zakonito izabranim nasljednicima. Neću pomagati ni savjetom ni djelom koji budu radili na tome da se papa, njegovi budući nasljednici ili poslanici ubiju, rane ili zatvore. I nikome neću svjesno odati na njihovu štetu namjere koje mi povjere. A kraljevstvo koje mi ti svojom rukom predaješ gospodine Gebizone, vjerno ću zadržati i neću kakvom dosjetljivošću izvući apostolskoj stolici one svojine pravo. Gospodin moj papa Grgur i njegovi nasljednici i poslanici dođu li u moju državu, s poštovanjem ću ih primiti, časno s njima postupati i ispratiti ih. I odakle god me pozovu, iskreno ću im, kako budem mogao, biti na službi.

 

 (Rudolf Valdec, personifikacija Trojedine Kraljevine Hrvatske... okrunjena krunom Zvonimirovom)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pratite nas na